Wie zijn wij?

Ardi Bouwers

Ardi Bouwers is oprichter van China Circle en heeft een unieke combinatie van diepgaande kennis over China en brede ervaring in cross-culturele communicatie, journalistiek en management. Met veel enthousiasme verzorgt geeft zij workshops, trainingen en lezingen over alles dat zich bevindt op het snijvlak van cultuur en communicatie. Zij is gecertificeerd in het gebruik van de Intercultural Readiness Check en de Diversity Icebreaker, beide praktische tools die ons inzicht verschaffen in onszelf en in hoe we omgaan met anderen.

In 2016 publiceerde Ardi het boek Cirkels en rechte lijnen, over communicatie tussen Chinezen en Nederlanders.

Bij diverse universiteiten in China (Guangzhou, Xiamen) doceert zij International Communication en Journalistiek, bij het Amsterdam University College verzorgde zij het vak China in de 21e eeuw, bij de Universiteit van Amsterdam coördineerde zij een interdisciplinaire serie colleges over hedendaags China en bij Universiteit Leiden doceerde zij Moderne Chinese Geschiedenis.

In de mediawereld heeft zij leiding gegeven aan ruim 200 creatieve en eigenwijze journalisten afkomstig uit de hele wereld: Azië, Afrika, Arabische wereld, de Cariben, Europa en Noord en Zuid-Amerika. Zij is bovendien een ervaren gespreksleider en een uitstekende organisator.


In de jaren ’80 heeft Ardi Bouwers in Leiden en Nanjing Chinees gestudeerd. In de afgelopen 35 jaar heeft zij China veelvuldig bezocht en het land enorme veranderingen zien doormaken. Daarover geeft zij lezingen, leidt ze debatten en schrijft ze columns, onder andere voor ProDemos, Confucius Instituut Groningen, China2025, HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies) en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Door 35 jaar ervaring met China en Azië en intensieve samenwerking met collega’s uit China, Arabische landen, Afrika en de rest van de wereld, heeft zij uitstekend leren schakelen tussen verschillende perspectieven. Interculturele samenwerking biedt niet alleen een inkijk in andere culturen, maar ook een frisse blik op de eigen samenleving. Als lid van de hoofdredactie van Radio Nederland Wereldomroep heeft zij jarenlang uiteenlopende redacties en projecten geleid. Zij heeft onder andere een succesvolle Chineestalige website opgezet (Helan online, 荷兰在线) en multimediale Arabische en Afrika redacties opgebouwd. Zie ook Lezing & debat.

Ardi Bouwers is te boeken als spreker of moderator via China Circle of en de sprekersbureau’s Athenas en ZijSpreekt.

.

Bei Wang

Bei Wang is zeer ervaren media consultant en communicatie strateeg. Zij kent zowel de publieke als de private sector in China als geen ander. Daarnaast is ze goed op de hoogte van NGO’s en van de ontwikkeling van civil society.

Bei’s internationale ervaring en expertise omvat vele gebieden, variërend van cultuur en mode, journalistiek en educatie, tot gezondheidszorg en duurzaamheid. Bei heeft bovendien jarenlange ervaring als leidinggevende in een journalistieke organisatie.

Meer informatie op LinkedIn
en op Bei’s website.

.

Opdrachtgevers

Opdrachtgevers voor workshops, colleges en China-gerelateerde projecten zijn onder andere:

 • Centre for Professional Learning van Universiteit Leiden, workshops Oost-West communicatie voor ambtenaren en ambassadeurs van de Azie-directie
 • HAN Hogeschool, Check-IT, workshop voor ICT-studenten ter voorbereiding op een half jaar studie of stage in Xiamen
 • TU Delft, voorbereiding studiereis naar China van Industrial Design studenten
 • Hogeschool Zuyd, over China en media
 • RNTC, nieuwe content strategie voor Chinese website ontwerpen
 • Jinan University in Guangzhou (China), Journalism and Communication School, semester course on International Communication and summer course about New Trends in Journalism
 • Xiamen University (China), Journalism and Communication School, intensive course in Intercultural Communication
 • Amsterdam University College (semester course of 16 classes for 20 students about China in the 21st Century)
 • Universiteit Leiden (semester, 12 lezingen voor 150 studenten in Moderne Chinese Geschiedenis)
 • Instituut Interdisciplinaire Studies, Universiteit van Amsterdam (semester course of 12 lectures, including interviews with guest lecturers, about China, what everyone needs to know)
 • Plus: Rotary Leiden, Guanxi netwerk, Movies That Matter, HCSS, China2025, RNTC Media Training, RNW Media, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Confucius Instituut Groningen, CinemAsia, Prins Claus Fonds, ProDemos, Uitgeverij De Geus en anderen.

  .

  Grafische vormgeving

  Voor grafische vormgeving werken we samen met Studio Yu, onder andere verantwoordelijk voor het nieuwe logo en de omslag van het boek Cirkels en rechte lijnen.
  .

  Tolken en vertalen

  Voor tolk- en vertaalopdrachten werkt China Circle samen met Ming Translations, een gespecialiseerd bureau met ruim 10 jaar ervaring.