China Circle

China Circle richt zich op ontwikkelingen in China in de 21e eeuw, met speciale aandacht voor strategische vraagstukken rondom de opkomst van China, interculturele communicatie, storytelling en media. China Circle levert keynote presentaties, training en strategisch advies aan mensen en organisaties die zich zowel op China als Europa richten. Klik hier voor meer informatie over het China Circle team.

Keynote presentaties

Ardi Bouwers geeft lezingen, colleges en master classes over China in de 21ste eeuw (cultuur, identiteit en samenleving) en over interculturele communicatie en storytelling. Klik hier voor uitgebreide informatie over Ardi’s onderwerpen.
Tao Yue licht met liefde interculturele business cases en leiderschapsstijlen toe.
Kathleen Ferrier combineert haar unieke ervaring als parlementslid met kennis over Hong Kong, waar zij 5 jaar woonde, en China.
Bei Wang spreekt bevlogen over marketing, branding en sociale media in China.

Klik hier voor meer info over Ardi, Tao, Kathleen en Bei.

China Circle organiseert prikkelende keynotes, sprankelende debatten en informele Meetups over China en Nederland. Daarbij maken we overvloedig gebruik van aansprekend beeldmateriaal en zorgen we altijd voor interactie – ook als er 200 mensen in de zaal zitten – want wij zijn ervan overtuigd dat discussie zich uitstekend leent voor effectieve kennisoverdracht. Onze houding is open en nieuwsgierig en niet cynisch.

 • BNR Nieuws Radio besteedde vijf maal een vol uur aan de opkomst van China in de Big Five-serie, gepresenteerd door Roelof Hemmen. Ardi werd geinterviewd over haar ervaring als lector Journalistiek in Guangzhou, het bezoek van Xi Jinping aan haar universiteit, media, censuur en cultuurverschillen. Ook het sociaal kredietsysteem kwam aan bod. Een voorrecht om zo de diepte in te kunnen in deze serie. Luister hier naar de uitzending.
 • BNNVara’s Na het Nieuws nodigde Ardi voor een gesprek over Chinees nieuwjaar en over de opkomst van China met presentator Renze Klamer. Bekijk het half-uur-durende programma door hier te klikken.
 • Bekijk de video van Ardi’s Pecha Kucha presentation over de Nederlandse identiteit en ‘hoekige’ communicatiestijl, voor een Chinees publiek in Guangzhou: 3 lessons about the Netherlands.
 • Of luister naar dit BNR radio interview met Ardi over sociale media en zelfcensuur.

Prijzen voor keynotes variëren, afhankelijk van lengte van de presentatie en of de inhoud kant-en-klaar is, aangepast moet worden of volledig nieuw voor u op maat gemaakt.

Neem voor een inspirerende bijeenkomst contact met ons op: ardi@chinacircle.nl of bel 06-2323 4404.

In samenwerking met strategisch adviesbureau Krijger & Partners organiseert China Circle vanaf nu ook China Business Lunches! We zijn trots op onze zeer breed samengestelde groep sprekers.

 

Ardi Bouwers is ook te boeken als spreker of moderator via sprekersbureau Athenas.

Top training

China Circle biedt unieke workshops en trainingen over strategie en communicatie, voor groepen van 6 tot 16 mensen, en 1-op-1 coaching. Dat kan in onze prachtige workshopruimte – met beschutte groene tuin – in het centrum van Den Haag of op een locatie van uw keuze. Communiceren met Chinezen is vooral leuk, maar vereist soms een andere aanpak. Dat laten we zien door aanstekelijke voorbeelden van hoe anders ‘normaal’ kan zijn met verregaande gevolgen voor het leiden van interculturele teams en effectieve communicatiestijlen.

Wij richten ons op thema’s als storytelling in de internationale arena, effectief intercultureel leiderschap, onderhandelen, overtuigen en het opbouwen van vertrouwen.

In onze workshops maakt u kennis met een aantal belangrijke verschillen tussen China en Nederland, leert u de voor- en nadelen van uw eigen stijl kennen, doen we verrassende oefeningen op basis van gevestigde theorieën. Daarnaast vormen de Intercultural Readiness Check en de Diversity Icebreaker uitstekende hulpmiddelen om inzicht te krijgen in uw persoonlijke voorkeuren op het gebied van communicatie, leiderschapsstijl en samenwerking. Wij zijn voor beide methoden gecertificeerd.

Voorbeelden van China Circle workshops en trainingen:

   • Storytelling van Confucius tot sociale media.
    Op een subtiele manier Oost-West verschillen overbruggen? Eeuwenoude storytelling technieken helpen om je boodschap op een moderne manier over te brengen.
   • China Business Lunch. 
    Bent u klaar voor de Eeuw van China? In een strategie-lunch-sessie nemen we uw management-team mee in een discussie over kansen en bedreigingen (i.s.m. Krijger & Partners).
   • Storytelling over culturen en grenzen.
    Creëer een overtuigend verhaal over uw stad, dienst of product.
   • Effectief intercultureel leiderschap.
    Over hiërarchie, feedback en vertrouwen.
   • Onderhandelen in Nederland en China:
    voor Nederlanders, Chinezen en gemengde groepen.
   • Cirkels en rechte lijnen:
    Effectieve communicatie tussen Oost en West. 
   • Waarom moeten wij ons aanpassen (en zij niet)?
    Over percepties, intenties en wat ‘normaal’ is.

Een standaard workshop duurt 3 uur.
Voor grotere groepen werken we met 2 begeleiders.
De workshops en trainingen zijn geschikt voor Nederlanders, Chinezen en divers samengestelde groepen. Uiteraard kunnen we iedere workshop aanpassen aan uw specifieke behoefte.

Neem voor meer informatie en offertes op maat contact op met:
ardi@chinacircle.nl of bel 06-2323 4404
.

Strategisch advies

China Circle adviseert bedrijven en (overheids)organisaties over de gevolgen van de opkomst van China, met speciale focus op de invloed van politieke ontwikkelingen op communicatie en beeldvorming.  Ons hart gaat sneller kloppen als u ons toestaat uw bestaande communicatieproducten tegen het licht te houden, bijvoorbeeld uw presentaties of bedrijfsvideo’s. Wij kijken daarnaar door een Nederlandse én Chinese bril en geven advies-op-maat met het oog uw specifieke doelgroep.

Voor Nederlandse organisaties kunnen wij een Chinese touch toevoegen aan materiaal dat bedoeld is voor de Chinese markt, met een paar kernwoorden in het Chinees, de juiste tone-of-voice en bijvoorbeeld extra data die de betrouwbaarheid van uw verhaal vergroten. Bij van oorsprong Chinees materiaal dat geschikt moet worden gemaakt voor een Europees publiek, kijken we kritisch naar het type informatie, de hoeveelheid cijfers en Chinese namen, de keuze van de boodschapper en de visuele vormgeving.

Wij kunnen 1-op-1 sessies houden voor het fijnslijpen van uw presentatie en groeps-workshops organiseren, om met een team een nieuwe, effectieve, interculturele taal te ontwikkelen voor uw organisatie.
We kunnen ook onderzoek doen naar nieuwe trends in China op het gebied van communicatie, storytelling en (sociale) media.

Neem voor meer informatie contact op met:
ardi@chinacircle.nl of bel 06-2323 4404.

Project management

Creatief, enthousiasmerend en met veel kennis van zaken, dat is het type project management dat China Circle biedt, met specialisatie in communicatie, media en diversiteit. We initiëren graag nieuwe projecten, maar we gaan ook met fris enthousiasme aan de slag met bestaande projecten. Wij voorzien u bovendien graag van een helder ‘verhaal’ over de uitkomsten van het project.

Als onderdeel van een project, kunnen wij, in samenwerking met Aiwa reizen, een gespecialiseerde studie- en netwerk-reis organiseren voor Nederlandse teams naar China en omgekeerd. Ervaring leert dat zo’n reis als snelkookpan kan fungeren voor project en project team: in korte tijd veel indrukken en resultaten.

Interculturele verschillen kunnen de complexiteit van een project sterk vergroten. Onze focus op interculturele communicatie en het ontwikkelen van interculturele vaardigheden binnen een team, maakt het veel makkelijker om die verschillen te overbruggen.

Blog artikelen

Op de blog-pagina van deze China Circle website zijn naast Engelstalige ook veel Nederlandstalige verhalen te vinden, bijvoorbeeld over hoe Chinese studenten schrikken van de Nederlandse zesjes-cultuur.

Ardi schrijft regelmatig blog-artikelen voor het China-crowd-blog China2025. Lees bijvoorbeeld deze recensie van Eileen Chang’s De liefde van een half leven 

Eerder publiceerde Ardi recensies over Jeroen de Kloet’s boek over jeugdculturen in China, over romans als Rennend door Beijing van Xu Zechen, het epos Het Rode Korenveld van Mo Yan, de aanklacht Ik ben geen secreet van Liu Zhenyun over het gevecht van een lastpost tegen het Chinese systeem, de verhalenbundel Krekel krekel van Bi Feiyu, het boek Dochters van Mulan van Bettine Vriesekoop over vrouwen in China, en de zinderende roman Schemering boven Shanghai van collega Yue Tao over de zoektocht van een Chinese vrouw naar haar identiteit.

Lees vooral ook de oudere blogs over politieke en maatschappelijke onderwerpen in China, bijvoorbeeld over een klein, maar bijzonder Propagandaposter museum in Shanghai en natuurlijk over Xi Jinping en de absolute macht die hij inmiddels heeft vergaard en waarom zijn bijnaam Grote Broer is.

Mijn allereerste blog – vanuit Beijing – schreef ik tijdens het Partijcongres in 2012, waarin Xi Jinping aan de macht kwam: Warm met dank aan de Communistische Partij. China verandert in hoog tempo, maar sommige dingen blijven gelijk.