China Circle

China Circle is gespecialiseerd in interculturele communicatie en media. China Circle levert keynote presentaties, training en advies aan mensen en organisaties die zich op China richten.

Lezingen

Ardi Bouwers geeft lezingen, colleges en master classes over China in de 21ste eeuw (cultuur, identiteit en samenleving) en over interculturele communicatie en storytelling.
Tao Yue licht met liefde interculturele business cases en leiderschapsstijlen toe.
Bei Wang spreekt over marketing, branding en sociale media.

China Circle organiseert prikkelende keynotes, sprankelende debatten en informele Meetups over China en Nederland. Daarbij maken we overvloedig gebruik van aansprekend beeldmateriaal en zorgen we altijd voor interactie – ook als er 200 mensen in de zaal zitten – want wij menen dat discussie zich uitstekend leent voor effectieve kennisoverdracht.

 • Bekijk de video van Ardi’s Pecha Kucha presentation over de Nederlandse identiteit en ‘hoekige’ communicatiestijl, voor een Chinees publiek in Guangzhou: 3 lessons about the Netherlands.
 • Of luister naar dit BNR radio interview met Ardi over sociale media en zelfcensuur.

Ardi Bouwers is ook te boeken als spreker of moderator via sprekersbureau Athenas.

Prijzen voor keynotes variëren van 500 tot 2000 euro, afhankelijk van lengte van de presentatie en of de inhoud kant-en-klaar is, aangepast of volledig nieuw voor u op maat gemaakt wordt.

Neem voor een inspirerende bijeenkomst contact met ons op: ardi@chinacircle.nl of bel 06-2323 4404.

Training

China Circle biedt unieke workshops en trainingen over cultuur en communicatie, voor groepen van 6 tot 16 mensen, en 1-op-1 coaching. Dat kan in onze prachtige workshopruimte – met beschutte groene tuin – in het centrum van Den Haag of op een locatie van uw keuze. Communiceren met Chinezen is vooral leuk, maar vereist soms een ander aanpak. Dat laten we zien door aanstekelijke voorbeelden van hoe anders ‘normaal’ kan zijn voor mensen met verschillende culturele achtergronden.

In onze workshops doen we verrassende oefeningen op basis van gevestigde theorieën. Daarnaast vormen de Intercultural Readiness Check en de Diversity Icebreaker uitstekende hulpmiddelen om inzicht te krijgen in uw persoonlijke voorkeuren op het gebied van communicatie en samenwerking. Wij zijn voor beide methoden gecertificeerd.

 • Workshop: Storytelling over culturen en grenzen.
  Creëer een overtuigend verhaal over uw stad, dienst of product.
 • Workshop: Effectief intercultureel leiderschap.
  Over hierarchie, feedback en vertrouwen.
 • Workshop: Onderhandelen in Nederland en China:
  voor Nederlanders, Chinezen en gemengde groepen.
 • Workshop: Cirkels en rechte lijnen:
  Effectieve communicatie tussen Oost en West. 
 • Workshop: Waarom moeten wij ons aanpassen (en zij niet)?
  Over percepties, intenties en wat ‘normaal’ is.

Een standaard 3-uur durende workshop kost voor een kleine groep 600 euro.
Voor grotere groepen werken we met 2 begeleiders en de kosten daarvan zijn 1000 euro.
.
De workshops en trainingen zijn geschikt voor Nederlanders, Chinezen en divers samengestelde groepen. Uiteraard kunnen we iedere workshop aanpassen aan uw specifieke behoefte.

Neem voor meer informatie contact op met:
ardi@chinacircle.nl of bel 06-2323 4404
.

Strategisch Advies

China Circle adviseert bedrijven, overheidsinstellingen en niet-gouvernementele organisaties bij strategische vraagstukken op gebied van communicatie, beeldvorming en media.  We zijn uitstekend in staat bestaande China activiteiten tegen het licht te houden, sterktes en zwaktes te analyseren en effectieve oplossingen aan te dragen. In ons advies worden altijd suggesties opgenomen om uw (nieuwe) verhaal op een aansprekende manier voor het voetlicht te brengen.

Wij kunnen als onderdeel van een adviesopdracht energieke en interactieve training sessies en workshops organiseren, om teamleden bewust te maken van culturele of persoonlijke barrières.

We kunnen ook onderzoek doen naar nieuwe trends in China op het gebied van communicatie, storytelling en (sociale) media.

Project management

Creatief, enthousiasmerend en met veel kennis van zaken, dat is het type project management dat China Circle biedt, met specialisatie in communicatie, media en diversiteit. We initiëren graag nieuwe projecten, maar we gaan ook met fris enthousiasme aan de slag met bestaande projecten.

Wij werken met duidelijk omschreven doelen en streven naar concrete resultaten. In alle gevallen voorzien wij u van een helder ‘verhaal’ over de huidige en toekomstige uitkomsten van het project.

Als onderdeel van een project, kunnen wij, in samenwerking met Aiwa reizen, een gespecialiseerde studie- en netwerk-reis organiseren voor Nederlandse teams naar China en omgekeerd. Ervaring leert dat zo’n reis als ‘snelkookpan’ kan fungeren voor project en project team.

Interculturele verschillen kunnen de complexiteit van een project sterk vergroten. Onze focus op interculturele communicatie en het ontwikkelen van interculturele vaardigheden binnen een team, maakt het veel makkelijker om die verschillen te overbruggen.

Neem voor meer informatie contact op met:
ardi@chinacircle.nl of bel 06-2323 4404.

blog

Op de blog-pagina van deze China Circle website zijn naast Engelstalige ook veel Nederlandstalige verhalen te vinden, bijvoorbeeld over hoe Chinese studenten schrikken van onze zesjes en zevens.

Ardi schrijft incidenteel blog-artikelen voor onder andere China2025. Lees bijvoorbeeld deze recensie van Eileen Chang’s De liefde van een half leven 

Eerder publiceerde Ardi Bouwers recensies over Jeroen de Kloet’s boek over jeugdculturen in China, over romans als Rennend door Beijing van Xu Zechen, het epos Het Rode Korenveld van Mo Yan, de aanklacht Ik ben geen secreet van Liu Zhenyun over het gevecht van een lastpost tegen het Chinese systeem, de verhalenbundel Krekel krekel van Bi Feiyu, het boek Dochters van Mulan van Bettine Vriesekoop over vrouwen in China, en de zinderende roman Schemering boven Shanghai van collega Yue Tao over de zoektocht van een Chinese vrouw naar haar identiteit.

Kijk vooral ook naar de oudere blogs over politieke en maatschappelijke onderwerpen in China, bijvoorbeeld over het must see privé Propagandaposter museumpje in Shanghai en natuurlijk over Xi Jinping en de absolute macht die hij inmiddels heeft vergaard en waarom zijn bijnaam Grote Broer is. Mijn allereerste blog – vanuit Beijing – schreef ik tijdens het Partijcongres in 2012, waarin Xi Jinping aan de macht kwam: Warm met dank aan de Communistische Partij.